Tuesday 14 July 2015

Calculation of Kitchen Exhaust Ventilation System





Kitchen အခန္း အတြင္းမွ အနံအသက္, မီးခိုး, ေရခုိးေရေငြ, ဆီ, ဆီးခဳိးမ်ာ ႏွင့္ အပူကို စြန္႔ထုတ္ရန္ အတြက္ အခန္း အတြင္းမွ ေလကို စြန္႔ထုတ္ရန္ လိုအပ္သည္..
Kitchen Ventilation System တြက္ခ်က္ရာ၌ အပိုင္း ၃ ပိုင္း ထား၍ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေအာက္ပါ အတိုင္း ခြဲျခား ျပဳလုပ္သည္.
1- Commercial Restaurant/cafe type - ပံုမွန္အားျဖင့္ ဟိုတယ္ႏွင့္ စားေသာက္ခန္း မ်ားတြင္ အသုံးျပဳသည္..
2- Domestic type - ခ်က္ၿပီးသည္ အစားအေသာက္ကို မီးပူေပးရုံသာ အသုံးျပဳသည္.
3- Residential Apartment type - လူေန မီးဖိုခန္းမ်ား အတြက္ ျဖစ္သည္.
ထုိသုို တြက္ခ်က္ရာတြင္ တြက္ခ်က္နည္း မ်ားစြာျဖင္ တြက္ခ်က္ႏိုင္သည္.. ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေအာက္ပါနည္းမ်ားျဖင့္တြက္ခ်က္သည္..
1- Air Change Rate per hour
2- Island Canopy Hood
3- CMH or CFM per linear length of hood.
Domestic ႏွင့္ Residential မ်ားအတြက္ တြက္ခ်က္ရာတြင္ Air change rate ျဖင့္ တြက္ခ်က္သည္.. ႁခြင္းခ်က္ အေနျဖင့္- ထိုသို႔ တြက္ခ်က္ရာ၌ Kitchen အတြင္းမွ အနည္းဆုံး 180 CMH ႐ွိေသာ ေလပမာဏ (သို႔) 20 air change per hour ထက္ မနည္းေသာ ေလကို စြန္႔ထုတ္သင့္သည္..
Commercial Kitchen မ်ား၌ Island Canopy hood မ်ားကို ပိုမို အသုံျပဳမူသည္.. သိုေသာ္ Island hood အတြက္ ဖယ္ရွားရန္ လိုအပ္ေသာ Exhaust Air သည္ အျခား Kitchen hood မ်ားထက္ ပိုမိုသည္.. ထိုေၾကာင့္ Commercial Kitchen Ventilation အတြက္ Flow rate တြက္ခ်က္ရာတြင္ - Kitchen အတြင္း၌ တပ္ဆင္မည္ Kitchen appliance ကို သိ႐ွိပါကIsland hood (သ့့ို) CMH or CFM per linear length of hood နည္းကို ယူ၍ တြက္ခ်က္ႏိုင္သည္.
အသစ္ေဆာက္လုပ္ေသာ Commercial Building မ်ားတြင္ Kitchen Ventilation အတြက္ Design ျပဳလုပ္ရာတြင္ Kitchen Appliances မ်ား၏ Size ႏွင့္ capacity မ်ား ကို သိ႐ွိရန္မွာ မလြယ္ကူေခ်.. အေၾကာင္းမွာ Design stage တြင္ ၎ Kitchen appliances မ်ားကို အမ်ားအားျဖင့္ မေရြခ်ယ္ရေသးေပ.. ထိုေၾကာင့္ ကနဦး Kitchen Ventilation အတြက္ exhaust flow rate ကို Air change rate ျဖင့္သာ တြက္ခ်က္သည္သာ မ်ားသည္..
Option 1- Calculation of Kitchen Ventilation with SS 553
အကယ္၍ Kitchen appliance type ကို သိ႐ွိသည္ ဆိုပါစို႔..
Data -
Kitchen Hood Type - Island Canopy
Kitchen Hood Size (m)- 10 (L)x 1(W) x 1.2(H)
Cooking - Heavy duty cooking
အထက္ပါအတိုင္း အခ်က္အလက္ ရ႐ွိပါက ေအာက္ပါ formula ကို အသုံးျပဳ၍ Kitchen ခန္း အတြင္းမွ ဖယ္ထုတ္ရန္ လိုအပ္သည့္ exhaust flow rate ကို တြက္ခ်က္ႏိုင္သည္..
Q = 1.4 V × 2 ( L + W ) H × F
Q = the exhaust flow rate, (m3/s)
V = Capture velocity - (0.30 to 0.7 m/s) for commercial type kitchens
L = Length of cooking surface, m
W = Width of cooking surface, m
H = Distance of hood to emitting surface (maxi), m
F = 1.0 For heavy duty, high temperature, grease burning , deep-fat cooking
F = 0.7 for light duty, medium and low temperature cooking
Q = 1.4 V × 2 ( L + W ) H × F
Q = 1.4 x 0.3 x 2 (10 + 1) 1.2 x 1
Q = 12.01 m3/s
Q = 43,545 CMH

Option 2- Calculation of Kitchen Ventilation with SMACNA*
အကယ္၍ Kitchen appliance type ကို သိ႐ွိသည္ ဆိုပါစို႔..
Data -
Kitchen Hood Type - Island Canopy
Size (m)- 10 (L)x 1(W) x 1.2(H)
ေအာက္ပါ formula ကို အသုံးျပဳ၍ Kitchen ခန္း အတြင္းမွ ဖယ္ထုတ္ရန္ လိုအပ္သည့္ exhaust flow rate ကို တြက္ခ်က္ႏိုင္သည္..
Q = 254 × (2W +2L) X H
Q = 254 x ( 2 x 1 +2 x 10 ) x 1.2
Q = 6, 705.6 l/s
Q = 24, 140.2 CMH

Option 3- Calculation of Kitchen Ventilation with SS 553, SCDF & NEA*.
အကယ္၍ Kitchen appliance type ကို မသိ႐ွိဟု ဆိုပါစို႔..Kitchen ၏ အခန္း ထုထည္ကိုသာ သိ႐ွိပါက Air Change Rate per hour နည္းျဖင့္ တြက္ခ်က္ရသည္.
Kitchen ခန္း အတြက္ အနည္းဆုံး ဖယ္ထုတ္ရန္ လိုအပ္ေသာ Air change rate- 20
Data -
- Kitchen Room Size = 20 (L) x 10(W) x 4(H)
- Air Change rate for Kitchen in Operation = 20
ေအာက္ပါ formula ကို အသုံးျပဳ၍ Kitchen ခန္း အတြင္းမွ ဖယ္ထုတ္ရန္ လိုအပ္သည့္ exhaust flow rate ကို တြက္ခ်က္ႏိုင္သည္..
Q = n x V
where
Q = Exhaust air flow rate (m3/hr)
n = air change rate per hour
V = volume of the room (m3)
V = 20 x 10 x 4 = 800 m3
Q = 20 x 800 = 16,000 CMH
အထက္ပါ တြက္ခ်က္နည္းမ်ား အရ Kitchen အခန္းအတြက္ လိုအပ္ေသာ အနည္းဆုံး ေလပမာဏ ကို Design ျပဴလုပ္ႏိုင္သည္...

credit to Soe Naing Win

SMACNA=Sheet metal & Air Conditioning Contractors’ National Association

SCDF      = Singapore Civil Defence Force

NEA= National Enviroment Agency

No comments:

Post a Comment